sobota, 26 stycznia 2013

pieczony wiejski kurczak i pieczone warzywa

Taki pieczony kurczak z pieczonymi warzywami to danie, które robi się samo. Pomijając oczywiście porcjowanie kurczaka,obieranie i pokrojenie warzyw. Reszta czynności to umieszczenie składników w brytfannie, doprawienie,skropienie oliwą i umieszczenie w piekarniku. Idealne danie na obiad czy na ciepłą kolację.
       Składniki:
kurczak (z wiejskiej zagrody)
2-3 marchewki
2 buraki
4-5 ziemniaków
1-2 pietruszki
pół selera
sól, świeżo zmielony pieprz
2-3 ząbki czosnku
chilli pieprz cayenne lub ostra papryka
tymianek suszony
kilka łyżek oliwy do skropienia kurczaka i warzyw przed pieczeniem
Wykonanie:
   Warzywa czyli marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki, buraki obieram i płuczę. Ziemniaki dzielę na ćwiartki. Marchew, pietruszkę, buraki i selera kroję na większą zapałkę. Kurczaka płuczę i porcjuje na kawałki. Warzywa i kurczak umieszczam w naczyniu lub brytfannie w której będę piekła. Ząbki czosnku obieram i przeciskam przez praskę. Nacieram mięso i warzywa czosnkiem, solą, świeżo zmielonym pieprzem, chili. Posypuję suszonym tymiankiem i skrapiam oliwą. W trakcie pieczenia co jakiś czas zaglądam do kurczaka i polewam jego kawałki tłuszczem ze spodu  brytfanny. Wstawiam do piekarnika na około godzinę na 200 stopni.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...