niedziela, 20 stycznia 2013

krucha szarlotka i zimowy spacer

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 całe jajka z od szczęśliwych kur
0,5 szklanki śmietany
250 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
 1- 1,5 kg jabłek (daję zazwyczaj tyle ile mam) + cukier do jabłek do smaku w zależności od słodkości jabłek)+sok z cytryny (żeby jabłka nie ciemniały)
cynamon (opcjonalnie)


 Wykonanie:
     Przygotowanie jabłek: OPCJA1 - obieram jabłka, siekam w kostkę, skrapiam sokiem z cytryny, wrzucam na patelnię, podlewam odrobiną wody i przesmażam do czasu, aż staną się miękkie, dosypuję cukier w zależności od słodkości jabłek.
OPCJA2- obieram jabłka, ścieram na tarce o grubych oczkach i skrapiam sokiem z cytryny, dosypuję cukier w zależności od słodkości jabłek.

Kruche ciasto:
    Z obu mąk, proszku do pieczenia, jajek, masła, śmietany i cukru pudru zagniatam ciasto. Gdy będzie już jednolite i gładkie zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika na około pół godziny żeby się schłodziło. Po tym czasie wyjmuję ciasto i dzielę na dwie części. Z jednej części wałkuje prostokąt wielkości blaszki. Gotowym rozwałkowanym prostokątem ciasta wykładam spód blaszki w której będę piekła ciasto. Oczywiście blaszkę uprzednio wykładam papierem do pieczenia. Na spodnie ciasto wykładam jabłka. Na warstwie jabłek kładę drugi prostokąt rozwałkowanego ciasta albo wycinam paski. Takie paski układam na poprzek na jabłkach na całej długości raz w jedną raz, a później w drugą stronę.
  Na koniec wierzch posypuję cukrem kryształem. Piekę w 175 stopniach około godziny


.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...