czwartek, 24 stycznia 2013

kogel - mogel jeden ze smaków dzieciństwa

    Kogel-mogel to jeden z moich smaków dzieciństwa. Zapewne nie jedna osoba jadła na deser kogel-mogel jako dziecko. Klasyczne kogle-mogle to z kakao czy z cytryną (która nadaje mu odświeżającego, rześkiego smaku) . Moja mama dodawała sobie kogel- mogel do kawy. Pamiętam  jeszcze oszukany kogel - mogel z ubitym białkiem.
   Kiedy ogarnie nas nostalgia za smakami dzieciństwa nikt nie zabroni nam zrobienia takiego solidnego kogla-mogla i dodatkowo zaprawić go już tak po dorosłemu - kroplą wódki czy rumu.
   Do kogla można dodać cynamon, wanilię, rodzynki. W sezonie owocowym w koglu-moglu mogą wylądować takie owoce jak truskawki czy maliny.
 Składniki:
2 żółtka (z jajek od szczęśliwych kur)
6 łyżeczek cukru
dodatki wedle upodobań- alkohol (wódka, rum), cynamon, wanilia czy rodzynki

Wykonanie;
Składniki umieszczam w kubku czyli cukier i żółtka. Ucieram łyżką lub mikserem do czasu, aż cukier się rozpuści, a masa będzie miała jasnożółty kolor i żółtka będą ubite na puch. Na koniec wsypujemy kakao, jeśli go dodajemy.
  Ja wolę klasycznie z kakao lub z cytryną.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...