środa, 9 stycznia 2013

domowe batony zbożowe

Pyszne batoniki - jako przegryzka lub coś słodkiego do porannej kawy.  Są jakby nie było kaloryczne, ale na pewno jest to zdrowa alternatywa dla tych kupionych w sklepie (które zawierają konserwanty, dodatki). Moje domowe batoniki robię od czasu do czasu i wiem co w nich jest. Komponując skład moich batonów wrzucam bakalie i ziarna, które akurat znajdują się w zasobie mojej szafki kuchennej. Bo puszka mleka skondensowanego i słój płatków owsianych zawsze znajdują się w mojej kuchni. Batoniki piekę i przechowuję w szczelnym słoiku. Zjada się je równie szybko jak się robi.
Składniki:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
250 g płatków owsianych górskich
125 g orzechów włoskich
300 g - bakalie i ziarna (mogą być rodzynki, suszone morele, suszone daktyle, suszone wiśnie, pestki słonecznika, pestki dyni, żurawina, wiórki kokosowe, sezam, siemię lniane, otręby owsiane, otręby pszenne, zarodki pszenne) co kto lubi - wszystkiego ma być 300g

Wykonanie:
* Płatki owsiane, bakalie, ziarna, posiekane na mniejsze kawałki orzechy mieszam w misce.
 * Mleko podgrzewam w rondelku lub przelane do miski w kuchence mikrofalowej.
*Podgrzane mleko wlewam do przygotowanych składników i dokładnie mieszam, aby wszystkie się dokładnie ze sobą połączyły.
*Powstałą masę przekładam do foremki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzam dokładnie po całej powierzchni i wyrównuje.
*Piekę w piekarniku nagrzanym do około 150 stopni około 40 minut.
* Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do ostygnięcia.
*Po ostygnięciu dzielę na mniejsze kawałki.
* Przechowuję w szczelnym słoiku.

2 komentarze :

  1. Brzmi świetnie. Na pewno za niedługo spróbuje je zrobić. :D Podoba mi się twój blog. Fajnie opisujesz. Widać, że gotowanie to twoja pasja. Oby tak dalej :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...