środa, 23 stycznia 2013

chipsy jabłkowe - suszone plasterki jabłek

Świetna zdrowa przekąska przy oglądaniu filmu czy czytaniu książki. Takie chipsy nadają się nie tylko jako przekąska, ale i jako dodatek do herbatek, grzańców czy kompotu z suszu (w tym wigilijnego kompotu z suszu). Można je oprószyć po wysuszeniu cynamonem, roztartymi w moździerzu goździkami czy przyprawą piernikową.
    Takie chipsy robią się same (jeśli nie przeszkadza nam skórka i gniazda nasienne).

Wykonanie:
     Jabłka myję, osuszam i kroję w poprzek w jak najcieńsze plasterki. Suszę w suszarce elektrycznej do suszenia owoców, warzyw, ziół i grzybów. Można je suszyć w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 60-70 stopni najlepiej z termoobiegiem przy uchylonych
drzwiczkach.
      

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...