sobota, 12 stycznia 2013

budyń czekoladowy z bitą śmietaną

    Domowy,  bez dodatków, konserwantów i sztucznych barwników.
Zrobienie takiego budyniu zajmuje nie więcej czasu niż ugotowanie takiego  z torebki - wystarczy mieć tylko w domu wszystkie składniki.
  Smak domowego nieporównywalny z tym z proszku z torebki. Zachęcam do ugotowania, jeśli raz się spróbuje do tego z torebek nie będzie się wracało.
Składniki:
0,5 l mleka
2 żółtka
2 łyżki cukru (jeśli ktoś lubi bardziej słodkie dodać więcej)
3 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej

opcjonalnie dodatki : tym razem u mnie bita śmietana
śmietanka 30%
cukier puder - według uznania jak słodkie ktoś lubi do smaku

Wykonanie:
   Z całości mleka odlewam szklankę mleka. Do odlanej szklanki mleka dodaję - cukier, kakao, mąkę, żółtka i dokładnie mieszam, tak aby nie zostały żadne grudki.
Mleko, które powstało zagotowuję - kiedy zacznie się gotować dolewam zawartość szklanki i dokładnie mieszam do momentu, aż całość zgęstnieje i powstały budyń będzie miał odpowiednią konsystencję.
   Przelewam budyń do pucharków.

  Schłodzoną śmietankę ubijam mikserem na sztywno na koniec dodaję cukier do smaku (w zależności jak słodkie ktoś lubi).

   Po przestygnięciu mojego budyniu na wierzch kładę ubitą śmietanę. Podaję.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...