niedziela, 9 grudnia 2012

tradycyjna sałatka jarzynowa

 Tradycyjna sałatka jarzynowa to klasyk wśród polskich sałatek. Robiona przez nasze mamy i babcie.  W moim rodzinnym domu zawsze pojawiała się na wigilijnym czy wielkanocnym stole. Z pewnością nie zabraknie jej na moim świątecznym stole. Każda pani domu ma swój sposób przygotowywania sałatki jarzynowej. W święta najczęściej zajadana z pieczonym pasztetem, pieczonymi mięsami, czy jajkami  na twardo. Do przygotowania sałatki można użyć warzyw , które zostały z rosołu czy wywaru.
   W mojej sałatce znajdują się (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler), groszek i kukurydza konserwowe oraz gotowane jajka, jabłka i żeby zrównoważyć jej mdły smak własnoręcznie kiszone ogórki.
  Składniki:
4-5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
pół selera
5 ogórków kiszonych
2 jabłka
puszka kukurydzy konserwowej
puszka groszku konserwowego
3 jajka
łyżka musztardy rosyjskiej
kilka łyżek majonezu (wedle uznania)
sól, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Obieram warzywa korzeniowe - ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i gotuję do miękkości. Gotuję jajka na twardo.Obieram jabłka. Wszystkie warzywa korzeniowe oraz ogórki, jabłka i jajka siekam w drobną kostkę. Dodaję groszek i kukurydzę z puszki. Dorzucam majonez i wszystko mieszam. Doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i musztardą. Przekładam do salaterki w której będę podawała, i dekoruję.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...