środa, 5 grudnia 2012

ryba po grecku

    Ryba po grecku to klasyka polskiej kuchni (tak mi się przynajmniej wydaje). W okresie świąt często pojawia się na polskich stołach (u mnie w domu się nie pojawiała), a szkoda bo jest smaczna. Jest to danie niskokaloryczne, zdrowe i łatwe do wykonania. U mnie na wigilijnym stole pojawiła się po raz pierwszy  w zeszłym roku i zapewne pojawi się i w tym roku.

Składniki:
500 g fileta z morszczuka, mintaja lub miętusa
cebula
warzywa: 2 marchewki, pietruszka , kawałek selera, por
kilka łyżek przecieru pomidorowego domowego ewentualnie puszka pomidorów, latem można użyć świeżych pomidorów,
sól, świeżo zmielony pieprz, listek laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 łyżki oleju
ewentualnie sok z cytryny

     Filety kroję na równe kawałki, skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem i odstawiam. Obieram warzywa i ścieram na tarce o grubych oczkach. (jeśli używałoby się świeżych pomidorów to sparzamy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę). Cebulę kroję w półplasterki tak samo pora.
  Ja rybę paruję w parowarze (ewentualnie przesmażamy na łyżce oleju). Na 2 łyżkach oleju przesmażam warzywa z cebulą. Pod koniec dodaję przecier pomidorowy dolewam około pół szklanki wody, dorzucam listek laurowy i ziele angielskie i duszę około 10 minut. Na dnie naczynia w którym będę podawać układam kawałki ryby i zalewam otrzymanym sosem. Podaję schłodzone.                                

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...