niedziela, 16 grudnia 2012

rolada schabowa z suszonymi śliwkami i suszonymi morelami

Rolada schabowa nadziewana suszonymi owocami świetnie wkomponuje się w świąteczne menu. Można ją zaserwować jako wędlinę na świątecznym półmisku lub jako świąteczne danie obiadowe podane z sosem na gorąco. Atutem takiego mięsa jest wykonanie go w domu , a co za tym idzie nie będzie ono zawierało konserwantów. Dodatkowym plusem mojego mięsa jest jego pochodzenie czyli z domowego uboju.

 Składniki:
1kg schabu
po 10 śliwek i moreli suszonych
 majeranek do oprószenia mięsa
sól i świeżo zmielony pieprz do doprawienia mięsa
cebula (duża)
kilka ząbków czosnku

 dodatkowo:
sznurek do wędlin
torebka do pieczenia mięs

 Wykonanie:
   Mięso myję przecinam go z boku wzdłuż, zostawiając ok. 2cm (nie przecinam go do końca ) - ma powstać pojedynczy płat. Rozkładam powstały płat i rozbijam go tłuczkiem na około 1cm grubości. Oprószam z obu stron przyprawami- majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na środku układam suszone owoce i zwijam ciasno jak tylko się da, aby powstała rolada. Powstałą roladę  obwijam sznurkiem i wkładam do woreczka do pieczenia z ząbkami czosnku i posiekaną w piórka cebulą. Zawiązuje woreczek i wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam w nim mięso , aby doszło. Następnie zlewam soki z pieczenia, cebulkę i czosnek (miksuję i mrożę, a później wykorzystuje do jakiegoś sosu).
    Roladę schabową podaję na zimno pokrojoną na cieniutkie plasterki lub jako część składowa obiadu na gorąco podaną z sosem.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...