czwartek, 27 grudnia 2012

poświąteczna owsianka z owocami (z kompotu z suszu)

Dziś propozycja na poświąteczne śniadanie (jeśli pozostało nam trochę owoców z kompotu z suszu) - to warto zjeść z nimi owsiankę.
Jak wiadomo dobrze zacząć dzień dobrym śniadaniem - i tu doskonałym pomysłem na zimowe śniadanie okazuje się owsianka, ponieważ ma właściwości rozgrzewające. Płatki zbożowe to doskonałe źródło węglowodanów, ważnego błonnika, witamin z grupy B i żelaza.
      Owsianka pomoże nam, także jak będziemy zabiegani w ciągu dnia zapanować nad wilczym głodem :).
O owsiance będę jeszcze pisać i pokazywać jej nowe odsłony w moim wykonaniu.

Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
kubek ok. 250 ml mleka wiejskiego lub roślinnego
owoce z kompotu z suszu (u mnie gruszki, śliwki i jabłka)
odrobina miodu (opcjonalnie)

 Wykonanie:
   Mleko wlewam do garnuszka, wsypuję płatki owsiane. Włączam gaz doprowadzam do wrzenia i chwilę gotuję. Dodajemy owoce i słodzę (opcjonalnie) miodem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...