poniedziałek, 7 stycznia 2013

omlet biszkoptowy z serkiem i owocami

Omlet to potrawa znana już w Rzymie, a udoskonalili je i ulepszyli Francuzi.
Do kuchni polskiej trafiły za sprawą królowej Marysieńki Sobieskiej w czasie jej licznych podróży po kraju.
       Omlet w zależności od pory roku można nadziać i podać praktycznie ze wszystkim (jeśli chodzi o omlet na słodko) - z owocami sezonowymi, ulubionym dżemem czy polany ulubionym sokiem. Nadzienie nakłada się na środek omletu i albo składa się na pół lub zwija w rulon. Gdy smażymy omlet powierzchnia ma zostać galaretowata, a spód zrumieniony.
 Jeśli mamy ochotę na śniadanie na słodko to omlet jest doskonałą propozycją do porannej aromatycznej kawy.
 Składniki:
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
cukier puder do posypania
serek naturalny
owoce sezonowe (u mnie mandarynki i banan)
masło do smażenia 

Wykonanie:
  Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie do piany dodaję żółtka, przesiana mąkę i delikatnie mieszam. Rozgrzewam patelnię rozpuszczam na niej odrobinę masła i wylewam ubitą masę. Smażę chwilkę ,aż masa się zetnie. Odwracam. Mój sposób na odwrócenie omletu, wtedy mi się nie łamie- (to zsunięcie go na talerz, przykrycie go odwróconą patelnią i ponownie odwrócenie).  Smażę z drugiej strony. Zdejmuję z patelni smaruję serkiem, układam owoce - składam na pół i posypuję cukrem pudrem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...