sobota, 22 grudnia 2012

świąteczne muffinki - rudolfy (Snikerdoodle) i choinki

 Muffinki - to babeczki, które zawsze się udają, a składniki mamy zawsze w naszej kuchni.
Są to ciastka wielkości filiżanki pieczone w papilotkach lub w blasze z wytłoczonymi gładkimi foremkami.
Pieczenie muffinek to wymieszanie w jednym naczyniu mokrych składników (jajka, roztopione masło ewentualnie mleko lub maślanka) i w drugim naczyniu suchych składników (mąka, cukier, przyprawy, bakalie, proszek do pieczenia). Nie miksujemy, nie ucieramy tylko szybko i niezbyt dokładnie mieszamy. Wypełniamy foremkę lub papilotki i wstawiamy do gorącego piekarnika na 25 minut. Choć muffinki to nie wyrafinowany wypiek, ale jego zaleta to szybkie wykonanie. Jeśli brak nam czasu na przygotowanie świątecznych słodkości - możemy pokusić się o zrobienie muffinek i udekorowanie ich świątecznie. Będą jak znalazł do świątecznej aromatycznej kawy czy herbaty.
  Składniki na muffinki (12 sztuk):
2 szklanki mąki
szklanka mleka
100 - 120g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru trzcinowego ewentualnie zwykłego
łyżeczka domowej przyprawy do piernika lub łyżeczka cynamonu
pół szklanki bakalii (orzechy włoskie, laskowe , rodzynki, daktyle)

Wykonanie:
    W jednej misce mieszam suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika). W drugiej misce mieszam  mokre składniki (rozpuszczone masło, mleko, jajka). Następnie łączę mokre składniki z suchymi mieszam i dodaje bakalie. Wszystko ze sobą łączę. Wykładam ciasto do papilotek lub natłuszczonej foremki do wypieku muffinek do 3/4 wysokości i piekę 20-25 minut w temperaturze 190- 200 stopni. Po upieczeniu zostawiam 5 minut w formie. Ostrożnie wyjmuję. Dekoruje po wystudzeniu.

Dekoracja muffinek rudolfów:
polewa czekoladowa - czarne rudolfy
lukier królewski - białe rudolfy (ja wykorzystałam lukier który mi pozostał po lukrowaniu pierniczków na choinkę)
na nos-czerwone drażetki
na oczy- białe draże
źrenice- polewa czekoladowa (kropki robiłam wykałaczką )
 rogi- precelki przepołowione na pół

Lukier:
pół białka kurzego
pól szklanki cukru pudru
odrobina soli
Ubijam białka z odrobina soli na sztywno, w trakcie ubijania dosypuję przesiany cukier puder.

Dekoracja muffinek choinek:
polewa czekoladowa
płatki migdałowe
cukrowe gwiazdki

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...