wtorek, 25 grudnia 2012

likier czekoladowy

Robiłam domowy likier kokosowy, domowy likier jajeczny (advocat), więc przyszedł czas na likier czekoladowy. 
Zwłaszcza, że mam domowego amatora - degustatora likierów (w przeciwieństwie do mnie woli likiery niż nalewki). Mogę napisać, że likiery w moim domu po zrobieniu znikają w expresowym tempie.
 Zachęcam do zrobienia takiego likieru czekoladowego i delektowania się nim nie tylko w okresie świąt (bo nic tak nie poprawia humoru jak coś pysznego, słodkiego i na dodatek czekoladowego) :).

           Składniki:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
250 ml wódki
100g gorzkiej czekolady czyli tabliczka czekolady (lub jaką kto lubi) - można dać dwie tabliczki

* czekolada dobrej jakości (przynajmniej 70% kakao)

Wykonanie:
   Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej (stawiamy miskę z połamaną czekoladą na garnku w którym gotuje się woda). Do rozpuszczonej czekolady wlewam oba mleka skondensowane (słodzone i niesłodzone) i dolewam wódkę. Wszystko razem mieszam i przelewam do uprzednio wyparzonej butelki. Likier zostawiam na minimum 24 godziny. Po tym czasie można konsumować likier.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...