poniedziałek, 10 grudnia 2012

krokiety z pieczarkami i cebulką

podstawa: 12 naleśników
farsz:
400g świeżych pieczarek
300g świeżej cebuli
2 łyżki masła
1 jajko
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:
  Pieczarki płuczę i kroję w plasterki. Cebulę obieram i siekam w drobną kostkę i rumienię na maśle. Dodaję pieczarki, smażę aż odparuje  cały płyn. Zdejmuję farsz z ognia. Doprawiam solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
   Farszem nadziewam naleśniki.

Jak  zrobić krokiety z naleśników ?
   Naleśniki smaruję farszem i formuję z nich krokiety.

1. Na naleśnik nakładam cienką  warstwę farszu, pozostawiając przy brzegu pas szerokości 2-3 cm bez nadziewania.

2. Nadkładam z dwóch przeciwległych stron po 1/4 naleśnika na farsz, tak aby brzegi naleśnika nie zetknęły się ze sobą.

3. Uformowany w ten sposób pas rolujemy. Zewnętrzny brzeg ciasta - można posmarować ciastem naleśnikowym lub roztrzepanym żółtkiem, żeby łatwiej przyklejały się do naleśnika.

dodatkowo:
2 jajka
około 4 łyżek tłuszczu do smażenia (u mnie olej)
około 150 g  bułki tartej

Na koniec gotowe krokiety obtaczam w ubitych jajkach i następnie w bułce tartej. Smażę na tłuszczu na małym ogniu.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...