czwartek, 13 grudnia 2012

domowa przyprawa do pierników, grzańców, deserów

       Zrobiłam swoją własną, aromatyczną, prawdziwą przyprawę do piernika i nie tylko do piernika. Wspaniale nadaje się, także do grzańców (niektóre kupione w sklepie zawierają mąkę- ale mąka jako składnik przyprawy dodawanej do grzańca?) kawy, kakao, deserów czy pierniczków. Domowa przyprawa jest ciemniejsza, wspaniale pachnie przyprawami, jest bardzo intensywna  i nie ma w niej wypełniaczy w postaci mąki, kakao czy cukru.

PRZYPRAWY (nie tylko korzenne) nadają potrawom nie tylko smak, ale także dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie, a więc:

goździki  - występujący w goździkach eugenol skutecznie obniża poziom wolnych rodników w komórkach, a więc przez to ma działanie antynowotworowe. Goździki działają  także przeciwbólowo i pomagają w leczeniu podrażnionego żołądka.

ziele angielskie - zapobiega wzdęciom, pobudza apetyt, przeciwdziała biegunkom (pamiętajmy, że z tą przyprawą nie należy przesadzać bo jej nadmiar może spowodować problemy żołądkowe).

gałka muszkatołowa -  wspomaga trawienie, zapobiega wzdęciom, łagodzi dolegliwości górnych dróg oddechowych i przeciwdziała bezsenności.

 cynamon - działa przeciwskurczowo, poprawia trawienie, stosowany przy nieżycie żołądka i niestrawności.
 kardamon - m.in wzmacnia apetyt, poprawia przemianę materii, ma działanie antyseptyczne, a nawet odświeża oddech.
 pieprz ziarnisty- pomaga w walce z przeziębieniem i uporczywym kaszlem, wzmacnia odporność, łagodzi objawy wzdęć, działa moczopędnie, pomaga w zwalczaniu bólu głowy, łagodzi bóle reumatyczne, obniża cholesteroli poprawia trawienie.
 anyż - wykorzystywany jest głownie w zwalczaniu schorzeń głownie przewodu pokarmowego i oddechowego.
 imbir - do celów lepiej stosować świeży imbir, chociaż ten sproszkowany jest równie skuteczny. Ma działanie bakteriobójcze, rozgrzewające, stosowany w leczeniu zaburzeń trawienia, ma działanie odtruwające itd.

Kuchnia polska od wieków korzystała z przypraw korzennych (ale dawniej były one na wagę złota) teraz są ogólnie dostępne (nie chodzi tu o rodzaj przyprawy ale i o cenę). A więc niech goszczą w naszej kuchni zwłaszcza w chłodniejsze dni. Dawniej zanim przyprawy korzenne trafiły do naszej kuchni stosowano je jako leki, składniki świętych olejów i kadzideł, afrodyzjaki.


  Co należy pamiętać przechowując przyprawy ? :

*przyprawy należy przechowywać w szczelnym pojemniku (szklany, porcelanowy) bo szkodzi im światło, dostęp powietrza, wilgoć. Szkodzi im także wysoka temperatura.

*każdą przechowujemy w innym pojemniku,żeby aromaty przypraw się nie przenikały.

*przyprawy ziarniste trzyma się niezmielone wtedy dłużej zachowują moc.


  Co do mojej mieszanki nie jest to pierwsza i ostatnia zrobiona w domu ( nie tylko korzenna do pierników, deserów i grzańców). Na pewno będę eksperymentować z różnymi innymi przyprawami robiąc swoje mieszanki.

 Składniki na domową przyprawę:
Ilość przypraw możemy regulować sobie wedle swoich upodobań.
A o to moje proporcje:
dwie małe kory cynamonu lub 5 płaskich łyżeczek mielonego
1-2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru lub ususzyć kilka plasterków świeżego i zetrzeć
10 sztuk goździków
od połowy do jednej łyżeczki startej na tarce świeżej gałki muszkatołowej
łyżeczka ziela angielskiego
niecała łyżeczka ziaren pieprzu
gwiazdka anyżu - wyłuskane ziarenka
kilka ziarenek kardamonu (około łyżeczki) - wyłuskany
Wykonanie:
   Wszystkie składniki przepuszczam przez młynek do mielenia kawy lub rozdrabniam w moździerzu.
A więc kora cynamonu (chyba że używam mielonej), goździki, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka pieprzu, wyłuskane ziarenka anyżu, wyłuskane ziarenka kardamonu - wszystko rozdrabniam na proszek. Ścieram gałkę muszkatołową na drobniutkiej tarce to samo robię z imbirem jeśli suszyłam świeży. Mieszam wszystkie przyprawy (te które użyłam już sproszkowane z tymi które starłam na tarce i z tymi, które zmieliłam bądź rozdrobniłam w moździerzu Wszystkie przyprawy dobrze mieszam ze sobą i przesypuję do szklanego pojemniczka. Używam wedle potrzeby.

    Możemy jakąś przyprawę pominąć jeśli jakiejś nie lubimy (mnie odpowiadają wszystkie).

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...