wtorek, 11 grudnia 2012

domowa masa makowa z bakaliami

     Zrobić masę makową w domu nie jest niczym trudnym. Raz czy dwa razy do roku można się potrudzić i zrobić masę makową samemu - wystarczą chęci.
Są dwa warianty albo zrobić ją z maku suchego niemielonego lub suchego mielonego.Trudniej jest z makiem niemielonym (trzeba go namoczyć, gotować i kilka razy zmielić).
Ale można sobie pracę ułatwić kupując właściwie mak suchy już zmielony (wystarczy go zalać mlekiem, odstawić, a później dodać miód, bakalie i gotowe. Robiąc masę makową w domu wiemy, że jest tam mak, naturalny miód i bakalie takie jakie lubimy.
Jeśli chodzi o mak gotowy zawiera on w składzie w pierwszej kolejności wodę, następnie mak (22% albo i mniej nie zawsze producenci piszą), miód sztuczny i z bakalii (rodzynki i skórkę pomarańczową) oraz konserwanty (skrobia modyfikowana).

   Mak jest bardzo zdrowy zawiera :
* kwasy omega3 i omega6
* witaminy A,C,D,E,B3
* wapń i błonnik
     Moja masa makowa jest z dodatkiem bakalii takich jakie lubimy. Czyli są to orzechy laskowe i włoskie, migdały, skórka pomarańczowa, suszona śliwka, suszona morela, rodzynki. Uważam, że warto zrobić domową masę makową. Ja wykorzystałam składniki najwyższej jakości - takie jak niesiarkowane, ekologiczne suszone bakalie, świeże orzechy i naturalny miód (dzięki niemu masa utrzymuje dłużej wilgoć).
Składniki:
500g suchego maku
500 ml mleka
500 ml wody
szklanka miodu naturalnego
ok. 100g masła
bakalie w ilości takiej jaką lubimy (orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały, rodzynki śliwki suszone, suszone morele, skórka pomarańczowa)
sok z cytryny, pomarańczy

  Wykonanie:
  Mak płuczę w zimnej wodzie i zalewam go wodą rozcieńczoną z mlekiem, a następnie gotuję na malutkim ogniu około 40 minut. Następnie mielę dwa razy w maszynce do mielenia mięsa z sitkiem o najmniejszych oczkach. W następnej kolejności wrzucam masło i miód do rondelka - mieszam i podgrzewam. Migdały blanszuję i obieram ze skórki. Orzechy obieram ze skórki. Po obraniu orzechów i migdałów podprażam je na suchej patelni i drobno siekam. Rodzynki sparzam we wrzątku, większe suszone owoce kroję na mniejsze kawałki. Bakalie wrzucam do rondelka z masłem i miodem - mieszam. Wszystko łącze z makiem i mieszam, dorzucam skórkę pomarańczową. Dodaję sok z cytryny lub pomarańczy.

 Masę makową można przechowywać  kilka dni w lodówce zamkniętą w szczelnym pudełku. Można ją również zamrozić.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...