piątek, 7 grudnia 2012

domowa kandyzowana skórka pomarańczowa

       Skórka pomarańczowa to nieodłączny element świątecznych wypieków i deserów.
Jest wykorzystywana do makowców, keksów, serników, mazurków. Ten smaczny dodatek cukierniczy kandyzuję w okresie zimowym.
Co do kupnej skórki pomarańczowej to zawiera ona m.in. syrop glukozowo - fruktozowy, regulator kwasowości, substancje konserwujące np. sorbinian potasu.
Przygotowując ją w domu można zaoszczędzić sobie dodatku chemii.
 Zima to sezon na cytrusy, które i tak kupujemy, a skórki lądują w koszu (a przecież można je wykorzystać - kandyzując je) nie kupując w ten sposób tej z dodatkiem chemii.
Składniki:
    1 duża pomarańcza o grubej skórce
    pół szklanki wody
    pół szklanki cukru

Wykonanie:
 Po sparzeniu, wyszorowaniu - pomarańcze obieram i dzielę na ósemki. Następnie delikatnie usuwam allbedo (czyli białą błonę) i kroję na cieńsze paseczki i zostawiam do namoczenia na noc (w międzyczasie zmieniam wodę na świeżą). W garnuszku mieszam wodę z cukrem i zagotowuję do czasu , aż cukier się rozpuści. Wrzucam skórki i gotuję w syropie na malutkim ogniu około pół godziny, aż będą robić się szkliste. Po wyjęciu z garnuszka można pokroić na mniejsze kawałeczki (niekoniecznie) lub od razu wykorzystać. Przed świętami pomysłów na ich wykorzystanie nie zabraknie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...